IFS

Standard IFS został opracowany przez przedstawicieli niemieckich oraz francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów.
IFS stawia wymogi w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności oraz określa zasady auditowania. Jest to system łączący zasad GHP (z ang. Good Hygienic Practice czyli Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (z ang. Good Manufacturing Practice czyli Dobra Praktyka Produkcyjna) oraz wymagania HACCP (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne) z elementami systemu zarządzania. Posiadanie certyfikowanego systemu według IFS jest wymogiem dostarczania wyrobów m.in. do niemieckich i francuskich oraz innych międzynarodowych sieci handlowych.
Posiadanie sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie IFS:
  • gwarantuje spełnienie wymagań prawnych UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • daje międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie,
  • poprawia konkurencyjność poprzez uzyskanie dowodu o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
  • zwiększa zaufanie kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących, dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze,
  • otwiera drogę do współpracy z sieciami handlowymi,
  • zapewnia ciągłe doskonalenie firmy.

Ta strona używa cookies (ciasteczek) Więcej informacji

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym możliwe jest ukrycie pokazywanego okazyjnie okienka popup. Dodatkowo na stronie znajduje się skrypt Google Analytics (statystyki oglądalności), który również może zapisywać ciasteczka.

Zamknij