Pieczarka brązowa
- Nazwa handlowa: pieczarka brązowa świeża
- Nazwa łacińska: Agaricus bisporus
- Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
- Opis produktu: ma głębszy smak niż pieczarka biała, co czyni ją doskonałym dodatkiem do wołowiny, dziczyzny i dań warzywnych.
Główne cechy produktu
- Wielkość: średnie: 40-60 mm
- Forma przygotowania: całe
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna:
92 kJ / 22 kcal
Białko
2,1 g
Węglowodany
3,9 g
Tłuszcz
0,35 g
Przeznaczenie i stosowanie
idealnie nadają się do: gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia, konserwowania
Pochodzenie produktu
Polska, Południowe Podlasie, w tym m.in. Powiat Łosicki, Gmina Huszlew o wyjątkowych walorach przyrodniczych i ekologicznych, gdzie, lasy zajmują ponad 1/5 powierzchni terenu (w tym niezmienione przez człowieka obszary Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” wraz z rezerwatami przyrody). Unikalny i bardzo zdrowy nadbużański klimat charakteryzuje się nadzwyczajną czystością powietrza atmosferycznego oraz brakiem obiektów stanowiących uciążliwość dla środowiska i zdrowia ludzi. Tworzy to idealne warunki do uprawy zdrowej i ekologicznej żywności – w strefie zaliczanej do Zielonych Płuc Polski (stanowiącej jeden z elementów Zielonych Płuc Europy). Gmina Huszlew należy do Związku Nieskażone Środowisko. Jest to gmina typowo rolnicza, w której użytki rolne zajmują ponad 80% powierzchni terenu.
Opakowanie i transport
Pieczarka brązowa może być pakowana w:
- plastikowy kubek o masie netto 500 g – pakowane w skrzynkę po 4szt.
- plastikowy kubek o masie netto 500 g – pakowane w kartonie po 8szt.
- plastikową skrzynkę o masie netto 3 kg (pakowane luzem)
- w inny sposób po uzgodnieniu z odbiorcą.
Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się zmiany w opakowaniu oraz oznakowaniu.
Pieczarkę brązową należy przewozić samochodami dostosowanymi do przewozu świeżych produktów wyposażonymi w agregaty chłodnicze. Zakres optymalnych temperatur przewozu świeżej pieczarki – chłodnia: 1-4°C. Warunki transportu powinny zapobiegać uszkodzeniu i zawilgoceniu produktów oraz opakowań.
Magazynowanie
Pieczarkę brązową należy przechowywać w należycie wyposażonych chłodniach o wilgotności względnej powietrza 85-90% i temperaturze ok. 2 °C.
Serwis i doradztwo
Dbając o zapewnienie najwyższych standardów obsługi klienta, Spółdzielnia GL Group w ramach serwisu oferują fachowe doradztwo dla odbiorców naszych produktów.