Portobello

  • Nazwa handlowa: portobello świeże
  • Nazwa łacińska: Agaricus Bisporus
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
  • Opis produktu: brązowa odmiana pieczarki białej o dużej średnicy kapelusza (ok. 10 cm) i charakterystycznej mięsistej strukturze i głębokim zapachu (jakby były zbierane prostu z lasu)
Główne cechy produktu
  • Wielkość:80-120 mm
  • Forma przygotowania: całe

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna:
92 kJ / 22 kcal

Białko
2,1 g 

Węglowodany
3,9 g

Tłuszcz
0,35 g

Przeznaczenie i stosowanie
najlepiej nadają się do grillowania, pieczenia i smażenia; z powodu ich rozmiaru i formatu często wykorzystywane są do wegetariańskich hamburgerów, jako zamiennik mięsa
Pochodzenie produktu
Polska, Południowe Podlasie, w tym m.in. Powiat Łosicki, Gmina Huszlew o wyjątkowych walorach przyrodniczych i ekologicznych, gdzie, lasy zajmują ponad 1/5 powierzchni terenu (w tym niezmienione przez człowieka obszary Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” wraz z rezerwatami przyrody).
Unikalny i bardzo zdrowy nadbużański klimat charakteryzuje się nadzwyczajną czystością powietrza atmosferycznego oraz brakiem obiektów stanowiących uciążliwość dla środowiska i zdrowia ludzi. Tworzy to idealne warunki do uprawy zdrowej i ekologicznej żywności – w strefie zaliczanej do Zielonych Płuc Polski (stanowiącej jeden z elementów Zielonych Płuc Europy). Gmina Huszlew należy do Związku Nieskażone Środowisko. Jest to gmina typowo rolnicza, w której użytki rolne zajmują ponad 80% powierzchni terenu.
Opakowanie i transport
Portobello może być pakowane w:
  • plastikowy kubek o masie netto 500 g – pakowane w skrzynkę po 3szt.
  • plastikowy kubek o masie netto 500 g – pakowane w kartonie po 6szt.
  • plastikową skrzynkę o masie netto 2 kg (pakowane luzem)
  • w inny sposób po uzgodnieniu z odbiorcą.

Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się zmiany w opakowaniu oraz oznakowaniu.

Portobello należy przewozić samochodami dostosowanymi do przewozu świeżych produktów wyposażonymi w agregaty chłodnicze. Zakres optymalnych temperatur przewozu świeżego portobello – chłodnia: 1-4°C. Warunki transportu powinny zapobiegać uszkodzeniu i zawilgoceniu produktów oraz opakowań.
Magazynowanie
Portobello należy przechowywać w należycie wyposażonych chłodniach o wilgotności względnej powietrza 85-90% i temperaturze ok. 2 °C.
Serwis i doradztwo
Dbając o zapewnienie najwyższych standardów obsługi klienta, Spółdzielnia GL Group w ramach serwisu oferują fachowe doradztwo dla odbiorców naszych produktów.