Wpływ grzybów na kontrolę masy ciała
Badania nad grzybami oraz ich potencjalnym dietetycznym wpływem na kontrolę masy ciała, wskazują, że w porównaniu z innymi dietami o zbliżonej zawartości kalorycznej, diety oparte na grzybach powodują największą utratę tkanki tłuszczowej. Grzyby mają bowiem niską zawartość kaloryczną i niską zawartość tłuszczy. Jedna ich porcja (ok. 80g) zapewnia jedynie 10 kcal i ok. 0,4 g tłuszczu, a ok. 10% suchej masy grzyba stanowi błonnik. Dodatkowo wysoko zawartość wody (ok.80-90%) może przyczynić się do powstania uczucia sytości. Niska zaś koncentracja energii (kalorii) może wspierać podtrzymywanie stałej wagi ciała. Są badania, które pokazują, że zamiana mięsa na grzyby w różnego rodzaju potrawach, pozwała na obniżenie kaloryczności potraw o połowę (bez utraty sytości i poziomu smakowitości). Dlatego też potrawy z grzybów, oczywiście bez dodatku śmietany i tłustych sosów, są świetnym produktem dla osób odchudzających się. Ta nisko kaloryczna porcja jest dobrodziejstwem dla tych, którzy kontrolują swoją wagę ciała. Grzyby pod względem wartości odżywczych są pokarmem pełnowartościowym i dietetycznym, ponieważ zawierają zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze (niski poziom) oraz dostarczają witamin i minerałów.
Zjedzenie grzybów w ilości odpowiadającej wielkości kubka kuchennego, serwowanych w postaci krojonej, gotowanej lub surowej, może zastąpić dzienną dawkę zapotrzebowania na fosfor, potas, magnez, kwas pantotenowy, jak również selen oraz niektóre witaminy. Grzyby są również źródłem błonnika i innych istotnych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, kwas foliowy, cynk, aminokwasy, kwasy tłuszczowe itp.
Wegetariańska alternatywa
Duża zawartość białka w grzybach sprawia, że czasami nazywa się je leśnym mięsem. Dla osób, które nie spożywających mięsa, ważną informacją jest to, że grzyby mogą być dobrym zamiennikiem mięsa. Białko pieczarek zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Dodatkowo główne niedobory odżywcze wegetarian związane z żelazem i witaminą D mogą być uzupełniane poprzez spożycie tych grzybów (oba te składniki zawierają pieczarki).