gl-group-produkty-pieczarki-rodzaje

Pieczarki i inne świeże grzyby

Pieczarki białe

  • Nazwa handlowa: pieczarka biała świeża
  • Nazwa łacińska: Agaricus bisporus
  • Klasy: eksportowa / przemysłowa
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
  • Opis produktu: ma łagodny smak i dobrze komponuje się z innymi potrawami. Jej smak wzmaga się po ugotowaniu. Idealnie nadają się do: gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia, konserwowania.

Dostępne rozmiary

Pieczarka biała 10 – 20 mm

pieczarka biała 10 20 mm

Pieczarka biała 20 – 40 mm

pieczarka biała 20 40 mm

Pieczarka biała 40 – 60 mm

Pieczarka biała 60 – 100 mm

pieczarka biała 60 100 mm
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
92 kJ / 22 kcal

Białko
3,02g

Węglowodany
3,24g

Tłuszcz
0,34 g

Pieczarki flat

  • Nazwa handlowa: pieczarka flat świeża 
  • Nazwa łacińska: Agaricus bisporus
  • Jednostka dystrybuująca: GL Group Spółdzielnia
  • Opis produktu: ma łagodny smak i dobrze komponuje się z innymi potrawami. Jej smak wzmaga się po ugotowaniu. Idealnie nadają się do: gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia, konserwowania.
  • Główne cechy produktu
    • Wielkość: średnie: 60-90mm, 90-120mm
    • Forma przygotowania: całe 
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
92 kJ / 22 kcal

Białko
2,1 g

Węglowodany
3,9 g

Tłuszcz
0,35 g

Pieczarki brązowe

  • Nazwa handlowa: pieczarka brązowa świeża 
  • Nazwa łacińska: Agaricus bisporus
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
  • Opis produktu: ma głębszy smak niż pieczarka biała, co czyni ją doskonałym dodatkiem do wołowiny, dziczyzny i dań warzywnych.
  • Główne cechy produktu
    • Drobne: 20-40 mm
    • Średnie: 40-60 mm
    • Forma przygotowania: całe 
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
92 kJ / 22 kcal

Białko
2,1 g

Węglowodany
3,9 g

Tłuszcz
0,35 g

Portobello

  • Nazwa handlowa: portobello świeże
  • Nazwa łacińska: Agaricus Bisporus
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
  • Opis produktu: brązowa odmiana pieczarki białej o dużej średnicy kapelusza (ok. 10 cm) i charakterystycznej mięsistej strukturze i głębokim zapachu (jakby były zbierane prostu z lasu)
  • Główne cechy produktu
    • Wielkość:80-120 mm
    • Forma przygotowania: całe
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
92 kJ / 22 kcal

Białko
2,1 g 

Węglowodany
3,9 g

Tłuszcz
0,35 g

Boczniaki

  • Nazwa handlowa: boczniak świeży
  • Nazwa łacińska: Pleurotus
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
  • Główne cechy produktu
    • Wielkość: 50-100 mm
    • Forma przygotowania: cięty, karpa
  • Opis produktu: posiada łagodny smak i charakterystyczny zapach przypominający zapach anyżu; ze względu na swoją strukturę zbliżoną do mięsa nazywany jest często wegetariańskim stekiem 
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
138 kJ / 33 kcal

Białko
3,31 g 

Węglowodany
6,09 g

Tłuszcz
0,41 g

Shitake

  • Nazwa handlowa: grzyby shitake
  • Nazwa łacińska: Lentinula edodes
  • Jednostka dystrybuująca: Spółdzielnia GL Group
     
  • Opis produktu: Grzyb shitake nazywany jest inaczej twardnikiem japońskim lub twardnikiem jadalnym. Nazywane są ‘twardnikiem’, ponieważ poddawane obróbce cieplnej przy gotowaniu czy smażeniu po dłuższym czasie twardnieją. Dlatego takie przygotowanie grzyba powinno być krótkotrwałe.
Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna
138 kJ / 33 kcal

Białko
2,2 g 

Węglowodany
7 g

Tłuszcz
0,50 g

Pochodzenie produktu

Polska, Południowe Podlasie, w tym m.in. Powiat Łosicki, Gmina Huszlew o wyjątkowych walorach przyrodniczych i ekologicznych, gdzie, lasy zajmują ponad 1/5 powierzchni terenu (w tym niezmienione przez człowieka obszary Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” wraz z rezerwatami przyrody). Unikalny i bardzo zdrowy nadbużański klimat charakteryzuje się nadzwyczajną czystością powietrza atmosferycznego oraz brakiem obiektów stanowiących uciążliwość dla środowiska i zdrowia ludzi. Tworzy to idealne warunki do uprawy zdrowej i ekologicznej żywności – w strefie zaliczanej do Zielonych Płuc Polski (stanowiącej jeden z elementów Zielonych Płuc Europy). Gmina Huszlew należy do Związku Nieskażone Środowisko. Jest to gmina typowo rolnicza, w której użytki rolne zajmują ponad 80% powierzchni terenu.

Serwis i doradztwo

Dbając o zapewnienie najwyższych standardów obsługi klienta, Spółdzielnia GL Group w ramach serwisu oferują fachowe doradztwo dla odbiorców naszych produktów.

Opakowanie i transport

W klasie eksportowej grzyby mogą być pakowane w plastikowe kubki umieszczone wewnątrz skrzynki. W klasie przemysłowej grzyby są pakowane luzem w skrzynkę. Dopuszcza się również zmiany w opakowaniu oraz oznakowaniu. Grzyby należy przewozić samochodami dostosowanymi do przewozu świeżych produktów wyposażonymi w agregaty chłodnicze. Zakres optymalnych temperatur przewozu grzybów – chłodnia: 1-4°C. Warunki transportu powinny zapobiegać uszkodzeniu i zawilgoceniu produktów oraz opakowań.

Magazynowanie

Grzyby należy przechowywać w należycie wyposażonych chłodniach o wilgotności względnej powietrza 85-90% i temperaturze ok. 2 °C.

Pieczarka świeża:

Damian Stasiuk  🇵🇱 🇬🇧 🇷🇺
+48 667 707 808

Rafał Onopiuk 🇵🇱 🇬🇧
+48 785 040 525

Certfikaty: